IFAJ-trip Kenia (2)

Nieuwe Oogst-hoofdredacteur Douwe Korting neemt deel aan een persreis van de Internationale Federatie van Agrarische Journalisten (IFAJ). Op Nieuweoogst.nu houdt hij een weblog bij.

IFAJ%2Dtrip+Kenia+%282%29
© nieuweoogst


Vandaag was het dus dairyday en stonden melkvee, zuivel en vooral yoghurt centraal. De dag begon in een grote zuivelfabriek, die een wat gedateerde indruk maakte. Ik zeg gedateerd, maar als je nagaat dat de machine die de boterpakjes vouwt uit 1925 stamt, mag je het bedrijf bijna cultuurhistorisch erfgoed noemen.

Maar alle gekheid op een stokje, de fabriek, een van de 11 van de staatscoöperatie KCC heeft haar beste jaren gehad. Van de jaarproductie van 400.000 liter die in 2003 nog werd gehaald, is nu nog een kleine 130.000 liter over; en de tendens is dalende.

Melkbus

De melk wordt opgehaald bij regionale koeltanks die op hun beurt beleverd worden door de boeren. Een enkele boer uit de buurt, levert de melkbus met de dagproductie (10 liter per koe, aantal koeien gemiddeld 2 dus dat is te doen) zelf af.

Al met al maakte de fabriek een wat verlopen indruk en de yoghurt die ze maken zou later op de dag op de derde plaats eindigen.

Zuivelcoöperatie Ndumberi

Nee, dan zuivelcoöperatie Ndumberi. Vitaal, marktgericht, ondernemend en positief. In 1963 begonnen met 25 leden, en inmiddels staat de teller op 5000 waarvan er zo'n 1800 actief zijn. Per dag ontvangt de coöperatie 25.000 liter melk van hun leden (3 tot 5 koeien, gemiddeld 10 liter per dag).

Ze weten als geen ander in te spelen op de oprukkende stad, de groeiende middelklasse en de exorbitante grondprijzen. De groeiende bevolking voorzien ze onder meer van uitstekende yoghurt in 4 smaken (merknaam Winners en de nummer 1 van de dag), de grondspeculaties (100.000 euro per hectare) tackelen ze deels door maximaal in te zetten op zero grazing.

Kiambaa

Tot slot bezochten we het grote melkveebedrijf van de voorzitter van een andere coöperatie, Kiambaa, tevens fusiepartner van Ndumberi. Haar bedrijf telt 30 dieren waarvan er zo'n 15 gemolken worden. Ze runt haar bedrijf efficiënt, zorgt voor goed voor haar dieren en melkt tot wel 30 liter per dag per koe.

Ook Kiambaa zoekt het in een grotere marge en maakt yoghurt. Na het vijfde yoghurtje was de conclusie dat ze op een stevige tweede plaats zijn geëindigd.

Dat was in het kort Dairyday, morgen, aan de voet van de met sneeuw bedekte Mount Kenia, werpen we ons licht op de tabak, thee en koffie.

Douwe Korting

Bekijk meer over:

Lees ook

IFAJ-trip Kenia (1)
IFAJ-trip Kenia (1) 08-11-2012

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
 • Zaterdag
  10° / 6°
  55 %
Meer weer