Maat%3A+handen+af+van+landbouwbudget
© Nieuwe Oogst

Maat: handen af van landbouwbudget

LTO Nederland is ‘verbolgen’ over het streven van het nieuwe kabinet om het EU-landbouwbudget te verlagen. Dat zegt LTO-voorzitter Albert Jan Maat.

In het vanmiddag bekend gemaakte regeerakkoord signaleert Maat begrip voor de positie van de land- en tuinbouw. Boeren en tuinders ‘verdienen ruimte verdienen om te ondernemen en een fatsoenlijke beloning voor hun bijdragen aan het cultuurlandschap en de natuur’, vinden VVD en PvdA. Ze krijgen daarvoor lof van de LTO-voorzitter.

Brief Rutte

‘Maar de zinsnede dat het EU-landbouwbudget omlaag moet, kunnen wij niet accepteren’, aldus Maat. ‘Temeer omdat Mark Rutte mij dit weekeinde nog een brief stuurde met de verzekering dat hij zich in Brussel zou inzetten voor de agrosector. De bezuiniging beloofde hij eerst in de cohesiebudgetten te zoeken.’

LTO zal de minister-president aan die belofte houden, verzekert Maat. De collega-organisaties VNO-NCW en MKB Nederland steunen LTO daarin, zo hebben ze vandaag laten weten.

Bezuinigingen

Uit het regeerakkoord spreekt de wil om in Nederland de tering naar de nering te zetten, stelt Maat tevreden vast. Het aandeel dat werkgevers leveren in de noodzakelijke bezuinigingen, noemt hij redelijk. ‘En we zijn content dat de investeringssteun voor duurzame energie behoorlijk in stand blijft, en op onderdelen zelfs wordt verruimd.’

Dat een verbod op megastallen van de baan is, valt goed bij LTO. Ook de verwijzing naar het advies van de commissie Van Doorn voor verdere verbetering van het dierenwelzijn, is in lijn met het LTO-beleid.

Productschappen

Maat is geschrokken van de mededeling dat de product- en bedrijfsschappen helemaal worden ontmanteld. Hij kondigt aan dat LTO hierover met het nieuwe kabinet in gesprek wil. Ook het compleet onder water zetten van de Hedwigepolder komt hard aan in agrarische kring, aldus de LTO-voorzitter.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  30 %
 • Zondag
  8° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 1°
  20 %
Meer weer