Bleker herziet besluit rituele slacht

EL&I-staatssecretaris Henk Bleker gaat het conceptbesluit over de rituele slacht herzien. Dat meldt de bewindsman in een interview met NRC Handelsblad.

Enkele weken geleden leek het conceptbesluit het ritueel slachten in Nederland onmogelijk te maken. Dat maakte veel los bij joden en moslims.

'Er is door de tekst van het conceptbesluit twijfel ontstaan bij de joodse en moslimgemeenschap. We gaan nu de tekst en de toelichting aanpassen', geeft Bleker aan.

Toezicht van diergeneeskundige aard

In het nieuwe concept wordt onder meer vastgelegd dat de ambtenaar die aanwezig is bij de slacht 'uitsluitend toeziet op de afspraken uit het convenant die van diergeneeskundige aard zijn', zegt de staatssecretaris.

De ambtenaar mag zich volgens de aangepaste versie niet bemoeien met aspecten die voortvloeien uit de religieuze riten.

Werkinstructie veterinairs

'In de tweede plaats komt er een werkinstructie voor de veterinairs van de Voedsel- en Warenautoriteit waarin dat nog eens wordt verankerd. Die werkinstructie zullen wij voorleggen aan de convenantpartners', stelt Bleker.

Dat gegarandeert volgens hem dat de veterinair zich uitsluitend bezighoudt met de technische, diergeneeskundige aspecten van het slachtproces.

ANP

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer