Regelbare drainage kan water vasthouden

Een innovatief drainagesysteem maakt het mogelijk om water in perioden met een neerslagoverschot vast te houden voor droge perioden. Het gaat om een zogenaamde (samengestelde) regelbare drainage.

Regelbare+drainage+kan+water+vasthouden
© Nieuwe Oogst

Een boer kan hiermee zelf het drainageniveau van het perceel afstemmen op de variabele omstandigheden op zijn percelen. Hij wordt daarmee waterbeheerder op zijn eigen bedrijf: het water wordt gestuurd aan de bron.

Dit komt de landbouwproductie in droge perioden ten goede en helpt bij het voorkomen van gebiedsuitdroging. Reductie van afvoerpieken bij hevige regenval wordt bij slim beheer ook mogelijk.

Minder uitspoeling

Een derde voordeel van regelbare drainage is dat het ook de uitspoeling van nutriënten naar het oppervlaktewater kan verminderen. In Zuidoost-Nederland wordt deze innovatie in de landbouw al toegepast.

Wageningen UR deed 5 jaar onderzoek naar de werking van (samengestelde) regelbare drainage onder Nederlandse omstandigheden en keek ook naar de ervaringen in het buitenland. Het eindrapport ‘Meer water met regelbare drainage?’ is donderdag 11 oktober aangeboden aan de opdrachtgevers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer