Veehouderij
© Twan Wiermans

Veehouderij

Diergezondheid blijft actueel in de veehouderij. In een speciaal themanummer van het vakkatern Veehouderij volop aandacht voor dit onderwerp.

In het themanummer onder meer aandacht voor staartbijten bij varkens, de opmars van Afrikaanse varkenspest en technologieën om diergezondheid te monitoren. Verder een terugblik op de vogelgriepcrisis in 2003 en er blijkt een slimme truc te zijn met speeksel van muggen en knutten. De methode zorgt ervoor dat Nederland beter voorbereid is op de uitbraak van besmettelijke dierziekten en zoönosen.

Verder in dit nummer:

• LTO-vakgroep Geitenhouderij roept geitenhouders op bijwerkingen bij geiten na vaccinatie tegen Q-koorts te melden.

• De schimmelziekte maïskopbrand (head smut) is in Nederland vastgesteld. Op diverse maïspercelen tussen Oss en de Maas heeft de schimmel planten aangetast, meldt Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) in Lelystad.

• Een westerse manier van ondernemen past prima in Letland. Dat ervoer ook Wil van Herk. De ondernemer bouwde in de afgelopen 7 jaar een florerend bedrijf op. Wel met westerse materialen. 'Zekerheid is essentieel. De dealer zit niet om de hoek', zegt hij.

• De vleesproductie in Europa daalt in 2012 en 2013 met in totaal 1,9%. De melk geleverd aan zuivelfabrieken daarentegen stijgt met 2,3%. Dat verwacht Directoraat-Generaal voor Landbouw en Plattelandsbeleid van de Europese Unie (EU).

Vaste Rubrieken:

Maïsmeetnet: In deze rubriek wordt de maïsgroei in Nederland elke 2 weken gevolgd. Deel 12: Hakselen tussen de buien door.

Productnieuws: Een overzicht van nieuwe en vernieuwde producten voor de veehouderij.

• Columns: Dit keer voorzitter Jeannette van de Ven van LTO-vakgroep Geitenhouderij over gezondheid bij geiten, pluimveehouder Andy Siemons over voerkosten en opbrengstprijzen en Nieuwe Oogst-redacteur Jelle Feenstra: 'Minder kwetsbaar door Chinees te denken'.

Buitenlandpost: Geitenhouder Marion Roeleveld vanuit Ierland over de opmars van rauwmelkse kaas

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, vakkatern Veehouderij

Bekijk meer over:

Veehouderij 26-09-2012
Veehouderij 13-09-2012
Veehouderij 29-08-2012
Veehouderij 18-07-2012
Veehouderij 28-06-2012
Veehouderij 13-06-2012

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  15° / 9°
  50 %
Meer weer