Toch alternaria in aardappelen

In de praktijk is, weliswaar iets later in het groeiseizoen, toch volop alternaria te vinden op aardappelpercelen.

Toch+alternaria+in+aardappelen
© Nieuwe Oogst

Dat blijkt onder meer op een proefveld van BASF op een praktijkbedrijf in Dronten. De gewasbeschermingfabrikant vergelijkt daar bestrijdingsschema’s met en zonder middelen met een werking op alternaria.

In de landbouwpers zijn volgens Bert Westhoff van BASF ten onrechte berichten verschenen over een lage ziektedruk van alternaria dit seizoen. 'Zeker in onbehandelde percelen zijn wel degelijk veel vlekken te vinden. Wel lijkt de schimmel later actief dan in voorgaande jaren.'

Langer doorgroeien

In proefras Bintje is op dit moment een duidelijk verschil te zien tussen de objecten die behandeld zijn met en zonder alternaria-middelen. Volgens Westhoff groeien behandelde objecten zeker 2 weken langer door.

'In eerder onderzoek is aangetoond dat een goede alternariabestrijding zorgt voor gemiddeld 5% meeropbrengst en een betere maatsortering', weet Westhoff. Alle fungiciden met mancozeb hebben een nevenwerking op alternaria.

Specifieke middelen

Aardappeltelers kunnen vanaf half juli specifieke middelen als Signum of Amistar meespuiten met hun phytophthoraschema. Deze middelen mogen ze respectievelijk 4 keer en 3 keer in een groeiseizoen toepassen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer