Nanodeeltjes slecht voor landbouw

Bepaalde nanodeeltjes kunnen de groei van planten afremmen en zo de landbouw belemmeren. Dat blijkt uit onderzoek van verschillende agrarische universiteiten en NASA. Dat meldt Nu.nl.

Nanodeeltjes+slecht+voor+landbouw
© Nieuwe Oogst

Het betreft een eerste studie naar de gevolgen van nanodeeltjes voor de landbouw. In het onderzoek testten de wetenschappers het effect van verschillende hoeveelheden zinkoxide en ceriumoxide op sojaplanten. Soja werd gebruikt als testplant vanwege het wereldwijde gebruik ervan.

Het resultaat van de aanwezigheid van ceriumoxide in de grond was een verstoorde plantengroei en daarmee een afnemende opbrengst. Het mechanisme achter de verstoring zat in het blokkeren van de wortels, zodat er minder kon worden opgenomen.

Bacteriën

Ook frustreerde het ceriumoxide de werking van bacteriën in de wortels van soja. Deze bacteriën leggen stikstof uit de lucht vast in de bodem en vormen zo een belangrijke schakel in de landbouw. Zonder die stikstof is het voor andere gewassen moeilijker om te groeien.

De zinkoxide werd door de sojaplanten opgenomen en door alle delen heen verspreid. Zinkoxide lijkt kanker te kunnen veroorzaken, al zijn nog niet alle implicaties van het innemen van de deeltjes voor mensen bekend.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 2°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer