Agrifirm verlengt project regionale sojateelt

Agrifirm blijft, net als in 2011, ook in 2012 investeren in testen om meer inzicht te krijgen in de perspectieven van de sojateelt in Noordwest-Europa.

Agrifirm+verlengt+project+regionale+sojateelt
© Edgarlisboa.com (voor web)

Ondanks moeilijke teeltomstandigheden zijn er volgens Agrifirm dit jaar belangrijke nieuwe inzichten opgedaan om de teelt van regionale grondstoffen voor de Nederlandse veevoerindustrie mogelijk te maken.

Met een gemiddelde opbrengst van ongeveer 3 ton soja per hectare was de oogst in Brabant, Limburg en Flevoland niet slecht voor Nederlandse omstandigheden. Toch kan deze opbrengst nog niet concurreren als alternatief voor graan in een bouwplan van akkerbouwers.

Voldoende rijp

Een belangrijke winst was dat ondanks natte weersomstandigheden de soja voldoende rijp was om vanaf de tweede week van september te kunnen oogsten. Een proef in Polen liet vergelijkbare resultaten zien.

Agrifirm is optimistisch over een verdere groei van sojateelt in Noordwest-Europa, aldus Ruud Tijssens namens de coöperatie. ‘Als het lukt om de teelt commercieel aantrekkelijk te maken dan is soja uit Europa een duurzaam alternatief voor soja uit Zuid-Amerika.’

Verder verduurzamen

Het project om grondstofstromen verder te verduurzamen is onderdeel van de strategie van Agrifirm en vandaar ook de verdere investering in 2012. ‘We kijken naar nieuwe teelten, zoals Europese soja. Maar ook naar andere eiwitbronnen die in opkomst zijn’, zegt Tijssens.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer