Waterlasten voortaan rechtvaardiger

Waterschappen krijgen de wettelijke mogelijkheid om te hoge lasten voor boeren en tuinders in te perken. De Tweede Kamer heeft dat vanmorgen besloten.

Waterlasten+voortaan+rechtvaardiger
© Roel Dijkstra

Het parlement nam een amendement aan van SGP en ChristenUnie dat een oplossing biedt voor de scheve verhoudingen in de waterschapslasten. Doordat landbouwgrond in dezelfde categorie is ingedeeld als infrastructuur, betalen boeren en tuinders in sommige gebieden nu een onevenredig hoge waterschapsheffing.

Vooral in Midden-Delfland is het probleem urgent. Voor 2012 is een tijdelijke oplossing gevonden, maar volgend jaar zouden de boeren en tuinders er weer fors meer moeten betalen.

Opslag wegen

De oplossing van SGP en CU biedt waterschappen de mogelijkheid om eigenaren van wegen zwaarder te belasten. In de Waterschapswet wordt vastgelegd dat de maximale opslag voor wegen voortaan met 400% mag worden verhoogd.

Dat biedt waterschappen ruimte om de al te hoge tarieven voor boeren en tuinders te verlagen, aldus de initiatiefnemers Elbert Dijkgraaf (SGP) en Cynthia Ortega Martijn (CU). Een Kamermeerderheid stemde op de laatste dag voor het zomerreces in met hun voorstel.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer