‘Inkomens in lijn brengen met succes sector'

'De inkomensontwikkeling van boeren en tuinders moeten we in lijn zien te brengen met het succes van de agrosector', zegt LTO Nederland-voorzitter Albert Jan Maat in reactie op het vandaag gepresenteerde Landbouw-Economisch Bericht 2012 van het LEI.

Daarom wordt volgens hem een evenwichtigere verdeling van de marges in de keten nog sterker onderdeel van de inzet van LTO voor duurzaam ondernemen.

Het is volgens Maat alle hens aan dek. Dat is nodig om zowel via het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid als via ruimte in het mededingingsbeleid een groter deel van de opbrengstprijs van agrarische producten terecht te laten komen bij boeren en tuinders.

Marktmeester

De LTO-voorman kaart het Verenigd Koninkrijk aan, waar een marktmeester toezicht houdt op de prijsvorming in de keten. Tegenover het exportsucces staan de magere inkomens in de land- en tuinbouw, die vorig jaar fors daalden.

Dat komt vooral door de sterk gestegen kosten door onder meer duurdere energie (+10% met 4% lager gebruik) en veel duurder veevoer (+22% en 1% lager volume).

Inkomens

Volgens LEI-ramingen eindigde vorig jaar 1-op-de-5 bedrijven in de primaire sector op een inkomen van nul of minder. Vooral ondernemers in de glastuinbouw en de legpluimveehouderij zagen hun inkomens dramatisch dalen.

Daarentegen waren de bedrijfsresultaten van vleesvarkensbedrijven en vooral de melkveehouderij aanzienlijk beter dan in het voorgaande jaar.

Duurzaamheid

Ondanks dat investeringen in de agrarische sector onder druk staan, blijft de noodzaak om vooral op het gebied van duurzaamheid hoog te scoren. 'Het hoge niveau van de agrosector kan ook op de langere termijn alleen maar worden gehandhaafd', stelt Maat.

Nederland moet zich dan wel onderscheiden met kwaliteitsproducten. 'We moeten het beter doen dan anderen en daarom zijn kennis en innovatie zo belangrijk. Het gaat om beter met minder, oftewel beter produceren met minder input en minder emissies.'

• Klik voor complete LEI-overzicht op bijgesloten pdf

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer