'Topsectorenbeleid helpt innovatie niet'

Het topsectorenbeleid van de overheid om innovatie te stimuleren in het Nederlandse bedrijfsleven is duur en inefficiënt. Bedrijven zijn niet de instellingen die onderzoek moeten doen, dat zijn de universiteiten en die krijgen al jaren te weinig geld van de overheid.

Dat zei topeconoom Sweder van Wijnbergen gisteren in een gastlezing bij de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie. Nu wordt veel geld gepompt in bepaalde sectoren die het goed doen, om zo de concurrentiepositie van deze sectoren te versterken.

In de ogen van Van Wijnbergen is dat echter riskant, omdat vaak alleen grote bedrijven hiervan profiteren en omdat veel van de investeringen niet goed wordt besteed.

Stimuleren en verbeteren

Het zou veel beter zijn als de overheid innovatie in het algemeen zou stimuleren, bijvoorbeeld door het (technisch) onderwijs en het onderzoek op universiteiten te verbeteren.

'We moeten geen eigen Silicon Valley willen, maar liever een topuniversiteit waar de allerbeste wetenschappers en studenten met elkaar kunnen concurreren', stelt de hoogleraar economie.

Universiteiten

Het ministerie van EL&I zegt in een reactie dat door het topsectorenbeleid geen euro minder naar universiteiten is gegaan. Wel is bezuinigd op toegepaste onderzoeksinstituten als TNO en NWO en op subsidies voor bedrijven.

Volgens een woordvoerster van het departement komt nu nog steeds ongeveer 90% van de publieke middelen voor vrij onderzoek niet bij topsectoren terecht. Ook doet de mkb-sector ruimschoots mee.

Samenwerken

Het beleid van het ministerie is erop gericht dat bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstellingen goed samenwerken bij onderzoek.

ANP

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer