LEI: liever niet vervuiler laten betalen

Milieuproblemen kunnen beter te lijf worden gegaan met de goedkoopste kostenvermijding dan het principe van de vervuiler betaalt. Dat concludeert het LEI in een onderzoek naar manieren om de negatieve externe effecten van voedselproductie te beheersen.

In LEI-studie 'Kosten die de kassabon niet halen' gaat het om negatieve effecten van voedselproductie op mens en milieu. Dat kunnen huidige, maar ook toekomstige effecten zijn. Die kunnen in Nederland optreden, maar ook in andere delen van de wereld.

De kosten van dergelijke effecten zijn niet verwerkt in de voedselprijs. LEI onderzocht hoe dergelijke kosten te dekken zijn.

Kostenvermijding

Daarbij bleek het beleidsprincipe 'zoek de goedkoopste kostenvermijding' de voorkeur te verdienen boven het bekende principe de vervuiler betaalt. Bij eerst genoemde draait het erom externe kosten op een zo goedkoop mogelijke manier te vermijden.

Die moeten dan ook daar worden gelegd waar die effecten tegen de geringste kosten zijn te voorkomen. 'Dat is niet altijd de plek waar de vervuiling zou zijn opgetreden.'

Rechtvaardigheid

Er kunnen daardoor wel discussies optreden over de rechtvaardigheid van het principe, waarschuwen de onderzoekers in de www.lei.wur.nl/NL/publicaties+en+producten/LEIpublicaties/?id=1414studie.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer