Wereldwijd druk op varkenshouderij

Maatschappelijke druk om meer dierenwelzijn, groepshuisvesting en beren mesten. Zaken die in Nederland spelen, maar ook in de rest van de wereldwijd, zo ervoer Annechien ten Have tijdens het vleescongres in Parijs.

Wereldwijd+druk+op+varkenshouderij
© Nieuwe Oogst

'Varkenshouders uit de verschillende werelddelen spraken elkaar uitvoerig. In de Verenigde Staten vinden ze dat er veel druk zit op dierenwelzijn. Ook in Australië zijn er de eerste supermarkten die groepshuisvesting (na 5 dagen) als eis gaan stellen voor hun inkoop.'

'Ook deden de Australiërs verslag van de stand van zaken met betrekking tot de acceptatie van vaccinatie tegen berengeur. De ene supermarkt accepteert het wel en de ander niet. Nog steeds slachten ze op een laag gewicht. Namelijk 72 tot 73 kilo. Engeland maakte melding van een undercover werknemer op een varkenshouderij die later beelden de ether in slingerde.'

Groepshuisvesting

Vertegenwoordigers uit de landen die Ten Have sprak zijn heel geïnteresseerd hoe de invoering groepshuisvesting zal uitwerken in het aanbod van vlees vanuit de Europese Unie. Ook zijn de vertegenwoordigers benieuwd welke positie de retail in gaat nemen als het gaat om groepshuisvesting.

Algemeen was de conclusie dat er buiten Europa meer aanbod komt en dat de prijzen buiten de Europese Unie onder druk komen te staan. De Verenigde Staten breiden iets uit 2 tot 3%. Canada heeft de afgelopen jaren 23% van de productie ingeleverd, maar ze verwacht nu een stabilisatie.

Goed verkend

'Al met al toch weer heel wat contacten opgedaan en het speelveld in de wereld weer eens goed verkend. Je kunt trends ontdekken en zien dat er niet alleen in Nederland druk is, maar ook elders. Met open ogen de wereld inzien blijft belangrijk. Aangezien we toch 10% van onze productie buiten de Europese Unie verkopen', schrijft Ten Have in haar www.ltonoord.nl/blog/super-trots-op-onze-bikkels weblog.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  11° / 7°
  5 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
Meer weer