'Sierteelt op lange termijn kansrijk'

De vooruitzichten voor de export van bloemen en planten zijn op de langere termijn gunstig. Dat meldt ABN Amro in het rapport 'Visie op Agrarisch'.

De huidige crisis zorgt wel voor een negatief effect op de afzet in de Eurozone, met name naar Zuid-Europa. Dit wordt gecompenseerd door de groeiende export naar landen buiten de Eurozone en het toenemend potentieel van Oost-Europa. Bij potplanten is er zelfs geen terugval te zien na een kleine afzetdip in 2008.

Uiteraard speelt de conjunctuur een rol, zegt de bank, maar in het voorjaar van 2012 is weer gebleken dat het weer en de spreiding van feestdagen minstens zo’n grote rol spelen in de productie en afzet. Feestdagen hebben namelijk een sterke invloed op vraag en aanbod.

Groei

De mate waarin de sierteelt wordt geraakt door de economie hangt vooral samen met de economische groei in belangrijke afzetgebieden, zoals Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Rusland.

Ook spelen koersverhoudingen, prijselasticiteit en handelsfinancieringen mee. Zo wordt de vraag naar Nederlandse bloemen gestimuleerd door een sterke dollar, omdat importbloemen hiermee worden afgerekend.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer