Versnelde+aanleg+duurzame+Flevo%2Doevers
© Nieuwe Oogst

Versnelde aanleg duurzame Flevo-oevers

Gedeputeerde Anne Bliek van provincie Flevoland en heemraad Jaap Naaktgeboren van Waterschap Zuiderzeeland gaven vanmorgen aan de Eendentocht in Lelystad de officiële aftrap voor project 'Versnelde aanleg duurzame oevers' in Flevoland.

De komende jaren legt Zuiderzeeland 184 kilometer van deze oevers aan. Daarvan wordt 103 kilometer versneld aangelegd in de periode 2015 - 2015. Het waterschap ontvangt voor de aanleg subsidie via provincie Flevoland. Versneld aanleggen is een voorwaarde voor deze verkregen subsidies.

Met de aanleg van duurzame oevers wordt bijgedragen aan Europese regelgeving op het gebied van waterkwaliteit. Volgens de Kaderrichtlijn Water moet in Flevoland voor 2027 40% van de watergangen duurzaam zijn ingericht. Hierdoor verbetert de waterkwaliteit.

Dotteren

Ook dragen duurzame oevers bij aan een verruiming van het watersysteem. Deze oevers zijn minder steil en kunnen daarom meer water bergen. 'We dotteren het systeem, dat wordt breder en wijder', zegt Jaap Naaktgeboren.

Voor de aanleg van de duurzame oevers is boerenland nodig. 'Het waterschap komt bij veel mensen over de vloer, ver van tevoren is hier al met de betrokkenen over gesproken', stelt Naaktgeboren. 'Er ontstaat steeds meer begrip in het gebied voor de aanleg van oevers.'

Weer

 • Zondag
  25° / 11°
  60 %
 • Maandag
  18° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  60 %
Meer weer