RUG-leerstoel trekvogelecologie

Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft sinds gisteren een leerstoel trekvogelecologie. Onder leiding van Theunis Piersma moet die oplossingen bieden voor adequate bescherming van trekvogels.

De nieuwe leerstoel vindt zijn oorsprong in het Global Flyway Network. Dat is een samenwerkingsverband van onderzoeksgroepen uit de hele wereld. Daarin werken biologen uit Canada, Argentinië, Australië, China en Nederland samen aan langetermijnonderzoek.

Trekvogels als kanoeten, rosse grutto's, kemphanen en grutto's maken ononderbroken vluchten van vele duizenden kilometers. Die dieren zijn afhankelijk van de schaarse, vaak sterk bedreigde, wetlands van deze wereld.

Uitstralende werking

'Nu er een speciale leerstoel is gecreëerd, verwacht ik dat we de kracht en de uitstralende werking van dit wereldwijde onderzoek nog verder kunnen vergroten', zegt Piersma.

Dat is volgens hem hard nodig. 'Want door menselijk medegebruik van hun leefgebieden lopen de meeste van de bestudeerde trekvogelpopulaties snel achteruit.'

Vogelbescherming en WNF

Vogelbescherming en Wereld Natuur Fonds (WNF) maken de leerstoel financieel mogelijk. Daarbij hoort een ondersteuning van promovendi en postdoc onderzoekers voor een periode van ten minste 10 jaar.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer