Faunafonds: vervolg ganzenlaserproef nodig

Faunafonds en LTO willen een uitbreiding van de ganzenlaserproef van Nieuwe Oogst. 'De uitkomsten zijn positief en aanleiding dit breder op te pakken', verzekert secretaris Henk Revoort.

Faunafonds%3A+vervolg+ganzenlaserproef+nodig
© Ida Hylkema

Melkveehouders Arend en zoon Klaas Krikke in het Friese Sibrandabuorren testten afgelopen winter een Agrilaser om de ganzen van hun weilanden te verjagen. De laatste vogels vertrokken eind maart van de landerijen.

Dat er dankzij de laser minder vraatschade is, durft Arend Krikke na 1 seizoen niet te zeggen.

Gewasopbrengst

Er zijn meer factoren die invloed hebben op de gewasopbrengst, zoals de winterkou. Om een beter beeld van de effecten te krijgen, wijst de boer op de noodzaak van een langere en bredere veldproef.

'Dan kan je pas echt conclusies trekken. Bij ons vormt de Agrilaser zeker een aanvulling in het verjagingsarsenaal', verzekert Krikke.

Aanknopingspunten

Revoort onderschrijft de slotsom van de Fries. 'Zijn ervaringen zijn te beperkt om al een eindoordeel te vellen. Ze bieden wel aanknopingspunten voor een vervolg.'

LTO Noord-voorzitter Siem Jan Schenk schaart zich achter die woorden. Hij neemt daarom de Faunafonds uitnodiging aan om te praten over voortzetting ervan.

Verjaging

'Wij hebben ons, net als alle anderen partijen in het Ganzen 7-akkoord, verbonden aan een aanpak om de ganzenplaag te verminderen. Verjaging hoort daar ook bij', benadrukt Schenk.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer