Veel voordelen bij herintroductie diermeel

Alleen grote slachterijen, verwerkers en mengvoerbedrijven zullen technisch, financieel en logistiek in staat zijn veevoer met dierlijke resten te herintroduceren.

Voor kleine en middelgrote mengvoederbedrijven kunnen de (hogere) kosten en de logistiek een belemmering zijn voor de herintroductie, blijkt uit onderzoek van Wageningen UR in opdracht van het ministerie van EL&I.

Veevoer met dierlijk eiwit werd ten tijde van de BSE-crisis in 2001 bij wet verboden. Diermeel was de veroorzaker van de verspreiding van BSE onder herkauwers.

De EU meent inmiddels dat de regels kunnen worden versoepeld, mits aan strenge voorwaarden wordt voldaan, zoals geen kannibalisme en geen eiwitten van herkauwers.

Voordelen

Het mengen van dit dierlijk eiwit in veevoeders heeft veel voordelen. Zo kan het in pluimvee- en varkensvoeders een belangrijke eiwit- en mineralenbron zijn. De voederwaarde van verwerkt dierlijk eiwit bij pluimvee en varkens is vergelijkbaar of beter dan van eiwit leverende plantaardige grondstoffen. Bovendien kan het gebruik van dierlijk eiwit de grote vraag naar soja verminderen.

Kosten

Herintroductie van verwerkt dierlijk eiwit zal de kostprijs van mengvoeders daarnaast waarschijnlijk verlagen, maar dit is afhankelijk van de prijs van verwerkt dierlijk eiwit na herintroductie, de prijs van andere eiwitrijke grondstoffen na herintroductie en de kosten voor de volledige kanalisatie van dierlijke eiwitstromen in de keten.

De herintroductie van diermeel in veevoer zal bovendien de concurrentiepositie van de Europese varkens- en pluimveesector verbeteren, stelt het edepot.wur.nl/202146onderzoek.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer