Ultieme poging Bleker behoud Hedwigepolder

EL&I-staatssecretaris Henk Bleker doet een laatste poging om Brussel ervan te overtuigen dat de alternatieven voor ontpoldering van de Zeeuws-Vlaamse Hedwigepolder afdoende zijn.

Ultieme+poging+Bleker+behoud+Hedwigepolder
© DuoFoto

Hij deed dat na een gesprek met eurocommissaris Janez Potocnik (Milieu) in Brussel. De commissaris benadrukte geen vertrouwen te hebben in de Nederlandse alternatieven. 'De commissie is daar vasthoudend in', stelt Bleker.

De bewindsman wil de komende dagen proberen nader tot de commissie te komen. Hij wilde niet zeggen aan welke concrete stappen hij denkt. 'We gaan de laatste fase in van een intensieve discussie', stelde Bleker. 'We zetten alle zeilen bij om eruit te komen.'

Voldoende natuurherstel

Brussel eist dat Nederland voldoende natuur herstelt als compensatie voor de uitdieping van de Westerschelde. Nederland wilde oorspronkelijk de Hedwigepolder onder water zetten, maar kabinet-Rutte geeft er de voorkeur aan 2 andere Zeeuwse polders te ontpolderen.

Potocnik reageerde eerder al kritisch op de gewijzigde plannen omdat zij wetenschappelijk niet goed zouden zijn onderbouwd. Bleker stuurde daarop eind januari een toelichting en vroeg een gesprek met de commissaris. 'Maar de commissie blijft kritisch en over de wetenschappelijke onderbouwing blijven twijfels bestaan', stelt Bleker.

Officiële procedure

Als de Nederlandse voorstellen onacceptabel blijven, kan Potocnik met een officiële procedure afdwingen dat Den Haag met een plan voor natuurherstel komt dat voor Brussel acceptabel is.

Bleker wilde daar niet op vooruitlopen, ook niet op de mogelijkheid dat de Hedwigepolder alsnog wordt ontpolderd: 'Ik geef niet eerder op dan als de wedstrijd is gespeeld.'

ANP

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 2°
  10 %
 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer