'Europees kippenvlees kan Afrika schaden'

Import van goedkoop kippenvlees uit Europa kan tot schade leiden bij lokale Afrikaanse producenten. 'De vraag is of er sprake is van oneerlijke concurrentie', geven staatssecretarissen Henk Bleker (EL&I) en Ben Knapen (Buitenlandse Zaken) aan.

Een deel van de import is volgens de bewindsmannen het gevolg van het gebrekkige concurrentievermogen van de lokale pluimveesector in veel Afrikaanse landen.

Dat antwoorden Bleker en Knapen op Kamervragen van Jeroen de Lange (PvdA) en Arjan El Fassed (GroenLinks) naar aanleiding van een www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/3208261/2012/02/29/Afrikaanse-kip-wordt-weggespeeld.dhtmlVolkskrant-artikel van 29 februari.Daarin wordt gesproken over het dumpen van kippenvlees in Afrika.

Ghana

Uit het artikel blijkt dat in het geval van Ghana sprake is van een forse importstijging. Een deel van deze gestegen import is te verklaren door een hogere consumptie. Die gaat gepaard met een sterk toegenomen welvaart.

'De regering is van mening dat ontwikkelingslanden in de eerste plaats zelf hun handelsbeleid moeten inzetten als goedkope import tot verstoring van de lokale markt leidt', stellen Bleker en Knapen.

Handelverstoringen

Het is echter aan landbouwexporterende landen om handelsverstoringen te voorkomen, geven beide heren in hun www.rijksoverheid.nl/bestanden/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2012/03/23/beantwoording-kamervragen-over-dumpen-kippenvlees-in-afrika/beantwoording-kamervragen-over-dumpen-kippenvlees-in-afrika.pdfreactie aan. 'Dat kan door alle vormen van exportsteun af te schaffen en de negatieve handelseffecten van de interne steun voor eigen producenten tegen te gaan.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer