LEI: vereenvoudig GLB verder

Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid na 2013 kan veel eenvoudiger. De huidige GLB-voorstellen moeten daarom worden aangepast, stelt het LEI. Vooral bij het voorstel voor rechtstreekse betalingen levert dat winst op.

LEI%3A+vereenvoudig+GLB+verder
© Jan van Liere

Dat concludeert het LEI in een studie in opdracht van het ministerie van EL&I en het Zweedse ministerie van Plattelandszaken. Vooral de voorstellen voor kleine boeren en voor vergroening, de gemeenschappelijke indicatoren en cross compliance leiden niet tot vereenvoudiging.

Het voorstel voor kleine boeren zou vrijwillig moeten zijn. Dat voor vergroening beter afgestemd op de lokale omstandigheden.

Rechtstreeks

Is er bij de voorstellen voor rechtstreekse betalingen veel ruimte voor verbetering; over het markt- en prijsbeleid en plattelandsontwikkeling zijn de onderzoekers positiever. Toch kunnen daar nog vereenvoudigingen worden aangebracht. Het LEI noemt bijvoorbeeld het gemeenschappelijk monitoring- en evaluatiekader voor het plattelandsbeleid.

De principes voor vereenvoudiging kunnen niet alleen beter worden doorgevoerd in de concept-verordeningen. Deze worden door de Europese Raad en het Europees Parlement vastgesteld.

Verdere invulling

Ook in de Commissieverordeningen moeten volgens het EI deze principes worden toegepast. Deze worden in een later stadium opgesteld en gaan over de verdere invulling en uitvoering.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer