Ciolos+biedt+Nederlandse+boer+kans
©

Ciolos biedt Nederlandse boer kans

Duurzaamheidscertificaten kunnen meetellen als vergroeningsmaatregel binnen het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid na 2013 (GLB). Dat zegt landbouwcommissaris Dacian Ciolos van de Europese Unie (EU).

Boeren die hun duurzame werkwijze vastleggen in een officieel certificaat kunnen dat laten meetellen voor hun vergroeningsmaatregelen. In de huidige voorstellen voor het GLB na 2013 moet elke boer aan vergroeningseisen voldoen om ook de basispremie te verdienen.

In de GLB-voorstellen van de Europese Commissie hebben gecertificeerde biologische bedrijven al vrijstelling van de vergroeningsplicht. 'Dan zouden andere duurzame manieren van werken ook moeten meetellen', vindt de Nederlandse Europarlementariër Esther de Lange.

Melkveehouderij

Zij legde de vraag voor aan de EU-landbouwcommissaris en kreeg tot haar eigen verbazing een positief antwoord. Voor de melkveehouderij is dat en grote kans, zegt Ivar Besseling van LTO-vakgroep Melkveehouderij.

'Boeren die aan weidegang doen kunnen we certificeren via Stichting Weidegang. Veehouders worden dan beloond voor de inspanning voor een duurzame veehouderij.'

Puntensysteem

LTO-vakgroep Akkerbouw werkt ook aan een puntensysteem voor vergroening. Dat wordt ook gewaarborgd door een duurzaamheidscertificaat. Wel stelde Ciolos als voorwaarde dat de certificering door een externe organisatie moet uitgevoerd.

De toezegging van Ciolos is opvallend. Het is voor het eerst sinds de presentatie van de GLB-voorstellen in oktober 2011 dat hij iets wil wijzigen in de vergroeningsmaatregelen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 16°
  70 %
Meer weer