Extra maatregelen vogelgriep Limburg

De overheid neemt extra strenge maatregelen om verspreiding van vogelgriep in Limburg tegen te gaan. Dat schrijft staatssecretaris Henk Bleker van EL&I aan de Tweede Kamer.

Het pluimveebedrijf waar afgelopen weekend de vogelgriep werd aangetroffen ligt in een pluimveedicht gebied. De aangetroffen vogelgriepvariant is weliswaar een milde vorm maar kan muteren naar een hoog pathogene variant die veel schadelijker is, laat Bleker weten.

Daarom wordt extra groot beperkingsgebied van drie kilometer ingesteld. Volgens de Europese regels is een beperkingsvoorschrift van 1 kilometer voldoende.

Verboden

Ook geldt in het beperkingsgebied een vervoersverbod. Voor bedrijven waar commercieel pluimvee wordt gehouden is de aan-en afvoer van eieren, gedomesticeerde zoogdieren, gebruikt strooisel en mest verboden.

In het beperkingsgebied bevinden zich nog 24 andere pluimveebedrijven. De NVWA neemt monsters op deze bedrijven om te controleren of het virus zich niet verder verspreid. Ook bedrijven die in de afgelopen tijd risicovol contact hebben gehad met het besmette pluimveebedrijf worden onderzocht

Afhankelijk van de resultaten van die onderzoeken wordt besloten of de maatregelen worden verminderd of juist aangescherpt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer