Melk- en exterieurstier hoger op NVI-lijst

Stichting Genetische Evaluatie Stieren (GES) verandert vanaf de komende indexdraai op 4 april de Inet. Melkstieren komen daardoor hoger in de ranglijst. Door Inet als totaal lichter in de NVI-totaalindex in te wegen, komen ook exterieurstieren hoger op de nationale lijst.

GES past Inet (Index Netto Melkgeld) aan met het oog op het verdwijnen van het vetquotum per 2015. Melkproductie wordt nu negatief en vet laag ingewogen. De huidige formule voor Inet is 0,06 kilo melk, + 0,7 kilo vet + 4,2 kilo eiwit. De nieuwe Inet-formule wordt: -0,03 kilo melk + 2.2 kilo vet + 5,0 kilo eiwit.

Hierdoor komen stieren die veel melkproductie vererven hoger uit bij de komende stieren index van 4 april. 'Gehaltenstieren' dalen juist op de lijst.

Exterieur belangrijker

Een andere aanpassing is de totale inweging in de NVI. Exterieur wordt daarin belangrijker. Ook exterieurstieren scoren hierdoor vanaf april iets beter in de rangschikking.

Wanneer voor de laatste indexdraai van december de nieuwe Inet en en NVI weging geldt, stond niet Dakota bovenaan op de nationale lijst, maar Flevo Snowman. Gevolgd door Danillo en Ramos. Deze stieren scoren beter door hun exterieurcijfers.

O-Man en Dakota

O-Man en Dakota verliezen respectievelijk 35 en 55 punten NVI bij deze vergelijking en zakken naar plaats 5 en 6 op de lijst. De NVI rangschikking ziet er in april anders uit dan velen nu verwachten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer