Fokkerijkenmerk+robuustheid+verdwijnt
© nieuwe oogst

Fokkerijkenmerk robuustheid verdwijnt

Het kenmerk robuustheid wordt vanaf 2013 in zijn huidige vorm niet meer gebruikt in de rundveefokkerij. Dat zegt GES-bestuurder Walter Liebregts. 'Vanaf de introductie van het kenmerk is er veel discussie over geweest en mist het draagvlak onder veehouders.'

'Binnen de GES zijn we het er nu ook over eens dat robuustheid als kenmerk meer verwarrend werkt dan dat het bijdraagt aan het fokken van betere koeien', zegt Liebregts.

'De technische commissie van de GES buigt zich komend jaar over 3 opties: of het kenmerk verdwijnt volledig of het wordt een onderbalkkenmerk waarbij koeien een score van 0 tot 9 krijgen voor de mate waarin ze robuustheid tonen of het krijgt een andere naam als bijvoorbeeld 'Type', dat de lading beter moet dekken.'

De stichting GES (Genetische Evaluatie Stieren) verzorgt de fokwaardeschatting voor de rundveefokkerij. In deze fokwaardeschatting wordt sinds februari 2007 het kenmerk robuustheid in de bovenbalk meegenomen om koeien te beoordelen.

Verwarring

Vanaf het begin is er discussie over de waarde en de invulling van het kenmerk. Veehouders zien robuustheid veelal als de mate waarin een koe tegen een stootje kan. De toegepaste werking van het kenmerk maakt dat smallere koeien ook goed voor robuustheid kunnen krijgen en koeien met een spiertje extra juist gestraft worden. Dat wordt als verwarrend gezien.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 4°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  70 %
Meer weer