SensOor verkort tkt twaalf dagen

Een tussenkalftijd (tkt) die twaalf dagen korter is en een vijf dagen kortere interval tussen afkalven en eerste inseminatie. Dat zijn de meest in het oog springende resultaten uit het MDSS-project.

SensOor+verkort+tkt+twaalf+dagen
©

Agis Automatisering in Harmelen heeft het project in 2010-2011 uitgevoerd op vijftien bedrijven met in totaal vierduizend dieren. De basis voor Melkveehouder Decision Support System (MDSS) vormt de SensOor. De SensOor zit in een robuust oormerk waarmee individuele koeien continu en draadloos zijn te volgen. Agis ontving daarvoor in 2008 de Herman Wijffels Innovatieprijs.

Doel van het project, dat is gefinancierd uit het Programma voor Plattelandsontwikkeling, was de ontwikkeling van een prototype (hard- en software) dat het gedrag en de temperatuur van melkvee continu en draadloos meet en verwerkt tot alerts die informatie geven over tocht, ziekten en andere indicatoren die van invloed zijn op het welzijn van de koe.

Profielen

In eerste instantie werden de data van vijftien bedrijven en vierduizend dieren verzameld en verwerkt. Na lang rekenen, testen en valideren leverden die data de profielen op waaraan nieuw te verzamelen data moesten worden getoetst.

'De ultieme test was het meten van progesteron in de melk door het laboratorium van Wageningen UR en dat te vergelijken met de data van de SensOren. Het resultaat was dat de veehouder met SensOor 98 procent van de tocht juist had gedetecteerd', zegt geestelijk vader van het project Gerard Griffioen.

Beter resultaat

Bij veehouders die meededen aan het onderzoeksproject verkorte de tussenkalftijd in het onderzoeksjaar gemiddeld met twaalf dagen (van 428 naar 416). Daarnaast daalde het aantal benodigde inseminaties per geïnsemineerde koe van 2,71 naar 2,56.

Ook het interval afkalven-eerste inseminatie werd korter. Gemiddeld ging het om vijf dagen (van 91 naar 86). Omdat SensOor zowel temperatuur als gedrag meet, wordt de ziekte bij koeien vaak enkele dagen eerder ontdekt dan dat de veehouder dat kan.

Serie productie

Sinds de introductie in 2008 is SensOor op 180 bedrijven geïnstalleerd en op nog eens 170 bedrijven moet het worden geïnstalleerd. De chip wordt inmiddels in serie gemaakt. De prijs ligt rond de 100 euro per stuk, afhankelijk van het aantal dat wordt gekocht.

Het dashboard met de resultaten van de SensOor - de CowManager - kan op een standaard pc, tablet of mobiel van de veehouder getoond worden.

?Meer over MDSS en SensOor in Nieuwe Oogst van zaterdag editie Noord en in het vakkatern Veehouderij van 24 maart

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer