DNB: Nederlandse consumptie zeer zwak

De Nederlandse particuliere consumptiegroei in het afgelopen decennium was zeer zwak, zeker sinds de crisis. Dat is zowel te wijten aan de tragere inkomensgroei als de zwakkere huizenmarkt, meldt De Nederlandse Bank (DNB).

Met die consumptiegroei doet ons land het slechter in vergelijking met andere landen in de Eurozone. Die stijging is momenteel nog zwakker dan tijdens de ernstige economische crisis van begin jaren 80 van de vorige eeuw.

Waarschijnlijk wordt de bodem van de huidige consumptiecyclus pas dit jaar bereikt, verwacht DNB. Het consumptieherstel kwam in de jaren 80 sneller op gang.

Arbeidsmarkt

De omslag in het Nederlandse consumptiebeeld na de millenniumwisseling is allereerst het gevolg van een aanzienlijk minder florissante arbeidsmarkt. Tijdens de jaren 90 stegen de arbeidsinkomsten sterk. De werkgelegenheid trok bovendien zo hard aan dat werkgevers op een steeds krappere arbeidsmarkt hoge salarissen betaalden.

Dat is vanaf begin deze eeuw duidelijk anders. De jaarlijkse salaristoename in Nederland is vrij mager, zowel in vergelijking met het decennium daarvoor als met het eurogebied. In reële termen daalde het Nederlandse arbeidsinkomen tussen 2002-2011 gemiddeld 0,7%. Voor 1992 tot 2001 was er nog een gemiddelde stijging van 3,2%.

Consumptiegroei

In die laatste periode kende Nederland bijna de hoogste consumptiegroei van alle eurolanden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer