Groningers sluiten ogen niet voor bodem

Voor een gezonde bodem is het belangrijk om de bodem in zijn totaliteit te verbeteren en niet alleen met NPK. Daarover waren arts-onderzoeker Machteld Huber van het Louis bolk Instituut en Theo Mulder van Mulder Agro Kollumerzwaag het vanavond in Zuidhorn eens.

'Veel gaat verloren door verrotting. Maar we laten onze kuil ook niet verrotten', stelde Mulder van Mulder Agro uit Kollumerzwaag.

Op de bijeenkomst 'Grond gezond, voedsel gezond?! in zalencentrum Balk in Zuidhorn kwamen 140 akkerbouwers en veehouders af. LTO Noord houdt deze bodembijeenkomsten, woensdagavond spreken Mulder en Huber in Zuidbroek, in het kader van 'Groningen, provincie van de toekomst'.

Bokashi

Mulder ziet in Bokashi een goede bodemverbeteraar. Het gaat om koude compost, overgewaaid uit Japan. Op Schiermonnikoog doen boeren een proef met riet en drijfmest, een boer in de Noordoostpolder maakt Bokashi van overblijfselen van bollen.

Kruiwagen

Volgens Mulder moet de grond een supermarkt worden waar de plant zijn voeding uithaalt. Een pasklaar antwoord voor een gezonde bodem is er echter niet meteen. 'We kunnen niet terug naar de kruiwagen. Het is een zoektocht'.

Aandacht hiervoor blijft erg belangrijk, concludeerde hij. Hij gaf de boeren een opdracht. 'Neem je favoriete plant in gedachten. Je mag best 5 seconden je ogen sluiten, dan krijg je er een beter beeld bij. Hoe zien de wortels eruit?' De meeste boeren sloten de ogen echter niet.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer