Goed+nieuws+voor+cichoreitelers
© Koos van der Spek

Goed nieuws voor cichoreitelers

Cichoreiverwerker Sensus is blij met de toelating van de herbiciden Titus en Safari voor teeltseizoen 2012.

'Bijzonder goed nieuws', noemt manager agrarische zaken René Schunselaar van Sensus de tijdelijke toelating van Safari en de toelating via vereenvoudigde uitbreiding van Titus. 'Beide middelen hebben een contactwerking en zijn een welkome aanvulling voor de onkruidbestrijding in cichorei.'

De toelating van Titus is aangevraagd via Stichting Trustee Bijzondere Toelatingen. Titus kan vooralsnog alleen worden gebruikt in het ras Chrysolite. Dit nieuwe cichoreiras heeft een hoge natuurlijke selectiviteit tegen herbiciden en kan een bespuiting met Titus goed verdragen. Schunselaar schat het aandeel in het areaal van Chrysolite voor komend seizoen op 20 tot 25%.

Annex-1 lijst

De reguliere toelating van Safari in cichorei verviel met de plaatsing van het middel op de Europese annex-1 lijst. De herbicide is op deze lijst opgenomen met de restrictie dat toelating alleen geldt voor suikerbieten.

Samen met onder meer LTO en toelatingshouder Dupont vroeg Sensus via Productschap Akkerbouw de voorlopige vrijstelling aan voor Safari in cichorei. 'Komend jaar werken we verder aan herstel van de reguliere toelating van Safari', stelt Schunselaar.

Belangrijkste knelpunt

Schunselaar noemt onkruidbestrijding het belangrijkste knelpunt in de teelt van cichorei. 'Voor meerdere akkerbouwers is het een argument om niet te kiezen voor cichorei in hun bouwplan. Met een breder middelenpakket en rassen met een sterk verbeterde selectiviteit kunnen cichoreitelers het onkruid efficiënter bestrijden.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 11°
  10 %
 • Woensdag
  17° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 7°
  30 %
Meer weer