Cisgenese is veilig

De European Food Safety Authority (EFSA) concludeert dat cisgenese gewassen even veilig zijn voor milieu, voeder en voedsel als conventioneel veredelde gewassen.

De branchevereniging voor bedrijven werkzaam in de sector plantaardig uitgangsmateriaal, Plantum, is van mening dat deze beoordeling de beleidsmakers in Nederland en Europa ondersteunt in het vrijstellen van cisgenese van GM regelgeving. Dit zal een belangrijke bijdrage leveren aan de innovatie in de plantenveredeling.

Sinds 2009 heeft een Europese werkgroep onderzocht of acht nieuwe veredelingstechnieken vallen onder de juridische definitie van een GMO (genetisch gemodificeerd organisme). In januari 2012 verscheen het eindrapport van deze Europese Working Group New Breeding Technologies. De meerderheid van de werkgroep concludeert dat het merendeel van de producten die ontwikkeld wordt met behulp van één van de nieuwe technieken zoals reverse breeding, zinc finger, agro-inoculatie en gerichte mutatie, vrijgesteld kunnen worden van de GMO regelgeving.
Ook werd cisgenese beoordeeld. De meeste experts van de werkgroep waren het er ook over eens dat, als er geen vreemd DNA meer in de plant aanwezig is, die plant niet als een GMO beschouwd moet worden.

Om ook iets over de veiligheid van technieken te zeggen is de EFSA gevraagd de nieuwe technieken één voor één te beoordelen en te relateren aan de traditionele veredelingstechnieken. Het rapport van de eerste studie over cisgenese en intragenese is nu afgerond en maakt duidelijk dat cisgenese even veilig is als traditionele veredelingstechnieken.

Positieve weerslag

Plantum onderschrijft de conclusie dat planten en producten zonder vreemd DNA als niet-GMO beschouwd dienen te worden. Plantum is het met de Staatsecretarissen Henk Bleker en Joop Atsma eens dat een techniek moet worden vrijgesteld van de vergunningsplicht als deze geen grotere risico’s kent dan equivalente producten van klassieke veredeling. Nu de EFSA resultaten bekend zijn over cisgenese zijn we dan ook van mening dat cisgene planten buiten de GM-regelgeving moeten vallen. Plantum gaat er verder van uit dat deze resultaten ook een positieve weerslag zullen hebben op de beoordeling van de andere nieuwe veredelingstechnieken.

Cisgenese en intragenes:

• Cisgene planten zijn gemodificeerd met een coderende DNA-sequentie uit de plantensoort zelf of uit een verwante donorplant. Het criterium hierbij is dat de ingebrachte functionele DNA sequenties als zodanig onveranderd zijn en in principe in de plant ingebracht kunnen worden door traditionele veredelingstechnieken.
• Intragenese is het combineren van cisgene elementen tot een nieuwe coderende sequenties en vervolgens het terugbrengen in de plant.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer