Duitsland belangrijkste handelspartner

Duitsland is in 2011 wederom de belangrijkste handelspartner van Nederland, zowel bij invoer als bij uitvoer. Dat maakte EL&I-staatssecretaris Henk Bleker vanochtend bekend.

Duitsland+belangrijkste+handelspartner
© Nieuwe Oogst

Van de Nederlandse agrarische export gaat 26% naar Duitsland, terwijl van onze import 19% uit Duitsland komt. De export is goed voor € 18,8 miljard. De waarde van de geïmporteerde goederen bedraagt € 9,4 miljard. In 2012 nam de import uit Duitsland toe met 22%, terwijl de export naar onze oosterburen steeg met 8%.

Rundvlees

De export naar Duitsland bestaat voornamelijk uit groenten en fruit, sierteeltproducten, zuivel, eieren en vlees. De zuivelexport, waarvan tweederde bestaat uit kaas, herstelde zich in 2011. De handel in varkensvlees daalde, terwijl de verkoop van Nederlands rund- en pluimveevlees weer toenam.

Uit Duitsland voert Nederland vooral zuivel, vlees, granen en graanbereidingen in. Bij de zuivelimport neemt Nederland hoofdzakelijk onverwerkte melk, wei en mager melkpoeder af. Deze producten worden gebruikt als grondstof in de voedings- en genotsmiddelenindustrie.

Polen

Nederland levert 24% van de agrarische producten die worden geïmporteerd in de Bondsrepubliek. Over een wat langere periode bezien is de trend dat Nederland wat van hun aandeel inlevert, bijvoorbeeld aan Polen.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer