Evacuatie Tolbert door hoogwater

Door extreem hoogwater dreigt bij het Groningse Tolbert het water over de dijk heen te lopen. Het gaat om de Tolberter Petten, een polder van zo'n 200 hectare.

De autoriteiten noemen de kans klein dat de dijk in de Tolberter Petten doorbreekt. Het water in de polder kan een meter hoog komen te staan.

In het gebied staan 40 panden, waarvan 15 boerderijen. Er wonen circa 100 mensen. Burgemeester Peter Rehwinkel van Groningen, ook voorzitter van de veiligheidsregio Groningen, adviseert de boeren in het gebied de boerderijen te ontruimen.

Evacuatie

Het is nog niet duidelijk hoeveel bewoners gehoor hebben gegeven aan de oproep om te vertrekken. Evacuatie is vrijwillig. Sommige boeren wachten nog af hoe de situatie zich ontwikkelt.

Voorlopig zijn alleen nog enkele paarden uit het gebied gehaald, blijkt uit een rondgang onder de boeren in het gebied. Zij verwachten ook dat de dijk het gaat houden, zodat grootschalige evacuatie van vee niet nodig is. Rond 11 uur vanochtend moet blijken of dat zo is. Dan verwacht waterschap Noorderzijlvest dat het peil in de boezem op zijn hoogst is.

Boeren uit Drenthe hebben hulp toegezegd bij het opvangen van geëvacueerde dieren uit de polder Tolberter Petten. Ook defensie zegt klaar te staan om getroffen boeren te assisteren bij veetransport naar veiliger plekken.

• Klik www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1595274&h=Wateroverlasthier voor het wateroverlastdossier.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer