LTO+Noord%3A+bedreigde+veehouders+bijstaan
© Persbureau Noordoost, Heerenve

LTO Noord: bedreigde veehouders bijstaan

LTO Noord staat in de buurt van de Groningse plaatsen Boerakker en Niekerk veehouders met raad en daad bij. Vijf melkveehouders zijn door de hoger waterstand in de gevarenzône terechtgekomen.

Een mogelijke evacuatie zal gepaard gaan met de nodige schade, niet alleen op de bedrijven zelf maar ook voor hun vee. De betrokken ondernemers willen daarover zoveel mogelijk zekerheid. Intussen wordt in overleg met LTO Noord gezocht naar geschikte locaties om de naar schatting zeshonderd stuks rundvee en paar honderd schapen op te kunnen vangen.

'De situatie lijkt zich te stabiliseren maar het gevaar is nog niet geweken', zegt Hilbrand Sinnema voorzitter van LTO Noord Groningen. 'Daarom zoeken we in overleg met de betrokken veehouders naar oplossingen.' Als melkkoeien naar elders vervoerd moeten worden, is het volgens hem wel zaak dat ze op bedrijven in de regio terechtkomen waar voldoende capaciteit is om ze normaal te melken.

Schaderegeling

In de polder in kwestie (Tolberter Petten) gaat het om vijf veehouderijbedrijven. Los van de schade die ondernemers oplopen bij overstroming van hun bedrijf, kunnen ze bij evacuatie schade leiden door onder meer een lagere gezondheidsstatus van hun veestapel en productieverlies. LTO gaat na of de bestaande schaderegelingen voldoende soelaas bieden.

• Klik www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1595274&h=Wateroverlasthier voor het wateroverlastdossier.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  10° / 4°
  15 %
 • Zaterdag
  11° / 0°
  10 %
 • Zondag
  10° / 0°
  10 %
Meer weer