3%25+vaste+aftrek+voor+koptarra
© Nieuwe Oogst

3% vaste aftrek voor koptarra

Suiker Unie stopt met het bepalen van de koptarra per vracht suikerbieten die bij de fabriek wordt aangeleverd. Vanaf oogst 2012 geldt een vaste aftrek voor koptarra van 3%.

Reden voor de uitbetalingswijziging is volgens Gert Sikken van Suiker Unie om beter recht te doen aan de waardering van de bietenkoppen. Verder wordt de inname van de suikerbieten bij de fabriek vereenvoudigd omdat bepaling van koptarra niet meer nodig is.

Het beleid van de suikersector is er de laatste jaren op gericht dat bietentelers meer bietenkoppen meeleveren en te diep koppen te vermijden. Zodoende kunnen ze de netto-opbrengst van suikerbieten verder optimaliseren.

Bepaalde waarde

'We rekenen een vaste aftrek, omdat de kop een bepaalde waarde vertegenwoordigt. Wel is die waarde minder dan die van de reguliere bietmassa', stelt Sikken.

Hij vertelt dat de vaste aftrek van 3% lager is dan de gemeten gemiddelde koptarra van de afgelopen campagnejaren. Die komt voor Suiker Unie uit op ongeveer 5,5%. 'Van de partijen suikerbieten die wij binnen krijgen varieert de koptarra ongeveer tussen 3 en 7,5%.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -3°
  30 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  20 %
 • Woensdag
  7° / 5°
  10 %
Meer weer