Op handelsmissie naar Tanzania (4)

De vierde weblog uit Tanzania komt wat later dan gewoonlijk. Of ik daar een goede reden voor heb? Wel, de nazit na de seminar gisteren liep wat uit de hand. Ik lag vannacht pas om 03.30 uur in bed. Wel continu met m'n werk bezig geweest natuurlijk.

Met m'n werk bezig zijn, betekent vooral: steeds vragen wat mensen vinden van Tanzania als land om te ondernemen. De mooiste uitspraak voor wat dat betreft komt van René Kleinveld, een Nederlandse kweker hier in Tanzania. Hij zegt: 'Alles is hier mogelijk, maar niets is waarschijnlijk'. Kleinveld zit sinds 4 jaar in Oost-Afrika. In de buurt van Moshi, op ongeveer 40 kilometer van Arusha, kweekt hij op een bedrijf van 2,5 hectare stekmateriaal voor vetplanten.

Kleinveld exporteert zijn product naar Europa en de Verenigde Staten. Vorig jaar raakte hij van de één op de andere dag zijn vergunning om te exporteren kwijt. Onder meer medewerkers van de Nederlandse ambassade in Dar-Es-Salaam maakten zich sterk om dit te herstellen en uiteindelijk is dat gelukt. Maar het feit van het plotseling intrekken van de vergunning is heel kenmerkend voor Tanzania. Op zoiets onverwachts moet je als ondernemer voorbereid zijn.

Ongedwongen sfeer

Tijdens de seminar gisteren waren ook vertegenwoordigers van de Nederlandse ambassade en de landbouwraad van Nederland in Oost-Afrika aanwezig. Er heerste zeker na afloop een heerlijk ongedwongen sfeer en ik heb met veel mensen gepraat. De vraag waarom tuinbouw in Kenia beter van de grond komt dan in Tanzania is niet eenvoudig te beantwoorden. Vooral de mensen uit Tanzania zelf draaien vaak om de hete brij heen.

Het lijkt alles te maken te hebben met pole pole. In Swahili betekent dat rustig aan doen. Na de onafhankelijkheid is Tanzania 30 jaar lang op een socialistische manier bestuurd. De mensen leerden daardoor af om zelfstandig te denken en actie te ondernemen als dat nodig is. Deze volksaard is een beetje vergelijkbaar met die in Oost-Europa, waar bureaucratie ook hoogtij viert.

Horti Fair

Vandaag is de opening van de Horti Fair in Arusha. Deze beurs wordt georganiseerd door de TAHA, de tuinbouworganisatie hier in Tanzania. Het is de eerste editie van de vakbeurs en iedereen is benieuwd naar de belangstelling. Aanvankelijk zou de premier van het land de opening verrichten. Die schijnt echter op het laatste moment andere verplichtingen te hebben. Nu komt in elk geval een hoge functionaris van het ministerie van landbouw. De opening staat gepland om 10 uur lokale tijd, maar als we een uur later aanwezig zijn, is dat vroeg zat. Te laat komen geeft hier status. Ik denk dat ik aanstaande maandag ook maar een half uurtje later op de redactie van Nieuwe Oogst in Zwolle verschijn.

Haijo Dodde, gewasredacteur Zwolle

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer