PBL: natuurakkoord achteruitgang

De maatregelen uit het natuurakkoord tussen rijk en provincies - in combinatie met de bezuinigingen op natuur - versoberen en vertragen de bescherming van planten, dieren en habitats. Dat meldt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

In plaats van het beoogde stoppen van de achteruitgang, boert de natuur achteruit door het akkoord. 'Het maakt een versnelde verslechtering van natuurkwaliteit en leefomstandigheden voor planten- en diersoorten reëel', stelt het PBL.

Gevolg daarvan is dat het langetermijndoel volgens het planbureau verder buiten bereik raakt. 'Net als het voldoen aan de harde internationale verplichtingen waaraan de Europese Commissie de Nederlandse 'natuurprestaties' nu en in het komende decennium toetsen.'

Gevolgen

Deze conclusies trekt het PBL na de beoordeling van het onderhandelingsakkoord. Die werd uitgevoerd op verzoek van EL&I-staatssecretaris Henk Bleker. Wageningen UR droeg bij aan de analyse om de gevolgen van het natuurakkoord te toetsen op de ecologische, bestuurlijke en financiële aspecten.

Het rijk blijft in het natuurakkoord verantwoordelijk voor het voldoen aan internationale natuurverplichtingen. Verantwoordelijkheid voor de uitvoering komt echter bij de provincies te liggen. Door de focus op internationale doelen zullen ook investeringen in landschap, natuurbeleving en recreatie daarbij waarschijnlijk in de knel komen, stelt het PBL.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer