Drenthe vreest chaos rond windparken

Het Drents college van Gedeputeerde Staten heeft ernstige zorgen over de grootte en samenhang van de ingediende plannen voor windparken in de Drents-Groningse Veenkoloniën.

Het college wil een integrale aanpak rond locatiekeuze in relatie tot de economische opbrengst. Op dit moment liggen er 3 initiatieven voor windparken in de Veenkoloniën. Daarvan liggen er 2 in Drenthe voor in totaal 600 megawatt en 1 vlak over de grens in Groningen langs de N33 voor 150 Megawatt.

Dat bij elkaar wordt allemaal wat te veel, stelt gedeputeerde Tanja Klip-Martin. Ze wil meer overleg met het rijk, dat de initiatieven beoordeelt en de aanleg coördineert en een aparte integrale gebiedsvisie.

Provinciale belangen

Drie aparte projecten levert chaos op en gaat voorbij aan de provinciale ruimtelijke en sociaal-economische belangen, vreest Klip-Martin. Via het gebiedsgericht beoordelen van alle initiatieven in de Veenkoloniën velt de provincie een oordeel over de effecten voor de leefomgeving.

Volgens gedeputeerde Rein Munniksma is het voorgesteld productievermogen in de noordelijke Veenkoloniën veel te hoog in verhouding tot de 6000 megawatt die landelijk is afgesproken.

'Drenthe is niet bij uitstek de geschikte provincie voor windenergie. Wij hebben aangeboden om maximaal 200 tot 280 megawatt te realiseren. Realisatie van zo’n 10% van de landelijke opgave in een beperkt deel van de Veenkoloniën is wat mij betreft niet realistisch', benadrukt Munniksma.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer