LEI: voedselzekerheid en natuur gaan samen

De wereld kan genoeg voedsel produceren en de biodiversiteit beschermen. Ook wanneer de landbouwproductie in hetzelfde tempo toeneemt, meldt het LEI in een rapport.

Dat is mogelijk bij 3 maatregelen. Die behelzen meer oogst produceren per vierkante meter, voedselverspilling tegengaan en de belangrijkste natuurgebieden beschermen.

De maatregelen zijn niet even makkelijk uitvoerbaar, stelt het LEI. Uit onderzoeken in Brazilië, Indonesië en Midden-Afrika blijkt dat het niet in elk land mogelijk is de landbouwproductie per hectare op te voeren of voedselverspilling te reduceren.

Kwetsbare ecosystemen

De mogelijkheden om kwetsbare ecosystemen te beschermen hangen ook sterk af van politieke en economische krachten. Zowel op mondiaal en lokaal niveau. Maatregelen om productiviteit te verhogen of ontbossing tegen te gaan, vereisen coördinatie van overheidswege.

Tegelijkertijd moet de internationale gemeenschap de randvoorwaarden creëren om ongewenste ontwikkelingen te voorkomen. Dat kan bijvoorbeeld door het opstellen en handhaven van duurzaamheidscriteria, blijkt uit het www.lei.wur.nl/NL/publicaties+en+producten/LEIpublicaties/?id=1271rapport.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer