Akkoord+over+bodemsanering+Chemie%2DPack
© Etienne Busink

Akkoord over bodemsanering Chemie-Pack

Provinciale Staten van Noord-Brabant zijn vandaag unaniem akkoord gegaan met een bijdrage van € 17,5 miljoen aan de kosten van de bodemsanering na de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk.

Gedeputeerde Staten ontvingen vandaag complimenten over de gelijke rijksbijdrage, die op het laatste moment nog is binnengehaald.

De totale kosten van de bodemsanering zijn geraamd op € 38,2 miljoen. Het rijk en de provincie Noord-Brabant betalen ieder € 17,5 miljoen. De gemeente Moerdijk moet de overige € 3,2 miljoen betalen, zei gedeputeerde Johan van den Hout.

Door de bijdrage van de rijksoverheid gaat anders dan eerder werd afgesproken niet de gemeente Moerdijk, maar de provincie de bodemsanering uitvoeren.

Kosten verhalen

Nadelige consequentie is dat het vrijwel kansloos geachte verhaal van de kosten op het failliet verklaarde Chemie-Pack zo mogelijk nog moeilijker wordt, aldus de gedeputeerde. Kosten moeten worden teruggeëist via de langere civiele weg in plaats van via de bestuursrechter, legde hij uit.

De provincie overweegt nog bedrijven die aan Chemie-Pack zijn gerelateerd, aansprakelijk te stellen. Omdat de kwaliteit van de verzekeringen te wensen over laat, is de tussenpersoon wellicht aansprakelijk te houden, denkt de provincie.

ANP

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 7°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 13°
  40 %
 • Zaterdag
  16° / 12°
  20 %
Meer weer