Nog geen oplossing voor GGO-teelt

De Europese lidstaten kunnen maar geen compromis bereiken over de teelt van Genetisch Gemodificeerde Organismen (GGO’s) in Europa. Dat blijkt uit een brief van I&M-staatssecretaris Joop Atsma aan de Tweede Kamer.

Volgens het laatste voorstel mogen lidstaten de GGO-teelt beperken of verbieden als dat schadelijk is voor mens, dier of milieu. Lidstaten mogen ook restricties opleggen als de teelt van GGO’s schade toebrengt aan (agrarische) biodiversiteit of niet past in de bestemming van het gebied.

Dat kan het geval zijn bij kwetsbare natuurgebieden. Tussen de lidstaten is veel discussie over de juridische houdbaarheid van zulke nationale maatregelen, schrijft Atsma.

Meer onderzoek

Nederland wil zich inzetten voor een goede Europese veiligheidsbeoordeling voor de teelt van GGO’s. Ook moeten Europese richtlijnen aansluiten bij nationale teeltmaatregelen, vindt Atsma. 'Nationale maatregelen moeten geen alternatief worden Europese Unie-regels.'

Het Europees Parlement heeft aangegeven meer onderzoek te willen naar de risico’s van GGO-teelt. Ook moet er meer duidelijkheid komen over aansprakelijkheid voor schade en de verplichting voor GGO-telers om schade aan conventionele of biologische gewassen te voorkomen.

Het Pools voorzitterschap pakt de discussie verder op en zal proberen een compromis tussen de Europese Unie-landbouwministers en het Europees Parlement te bewerkstelligen. Atsma verwacht echter dat een definitief besluit nog lang op zich laat wachten.

Lees ook

'Gentech is goed'
'Gentech is goed' 15-10-2011

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer