Meer planten en dieren dreigen uit te sterven

Van fors meer dieren en planten is bekend dat ze dreigen uit te sterven. Dat blijkt uit de nieuwe Rode Lijst van bedreigde dier- en plantensoorten. In een jaar tijd nam het aantal bedreigde planten- en diersoorten toe van 22.634 naar 24.216 soorten.

De lijst is vandaag gepresenteerd door natuurorganisatie International Union for Conservation of Nature (IUCN). Duizenden wetenschappers onderzochten daarvoor 61.914 soorten. Dat waren er vorig jaar 55.926.

Nieuw is dat de westelijke zwarte neushoorn op de Rode Lijst van dit jaar officieel uitgestorven is verklaard. Neushoorns worden ernstig bedreigd door illegale jacht door een groeiend aantal stropers.

Verlies van leefgebied

Momenteel loopt ongeveer een kwart van alle zoogdieren het risico uit te sterven, vaak door menselijk toedoen. Voor bijna alle soorten bedreigde dieren, maar ook planten, komt dat vooral door verlies van leefgebied, bijvoorbeeld door de kap van regenwoud.

Uit het IUCN-onderzoek blijkt dat ook klimaatverandering een steeds belangrijker oorzaak is.

ANP

Weer

 • Woensdag
  10° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  30 %
 • Vrijdag
  9° / 3°
  20 %
Meer weer