ABN AMRO-rapport pluimvee 'gekakel'

Gekakel. Zo noemt de biologische sector, verenigd in Bionext, het ABN AMRO-rapport over duurzaamheid in eieren en kippenvlees.

De bank www.abnamro.nl/nl/images/Generiek/PDFs/020_Zakelijk/02_Sectoren/Agrarisch/agrarisch_-_pluimvee.pdf stelde onder meer dat diervriendelijk minder goed is voor het milieu omdat de milieu-impact toeneemt naarmate de dieren meer leefruimte hebben. Volgens het rapport is duurzaamheid een optelsom van 3 aspecten: CO2-uitstoot, energieverbruik en landgebruik.

De gehanteerde definitie van duurzaamheid is zeer beperkt en leidt tot absurde uitkomsten, zegt Bionext. 'Dus hoe korter een vleeskip leeft of hoe eerder hij zich dood eet, hoe duurzamer het systeem? Hoe meer kippen in een stal, hoe duurzamer de pluimveehouder bezig is? Hoe meer kippenmest er verbrand wordt, hoe duurzamer er gewerkt wordt? Hoe meer antibiotica door het voer gaan om minder uitval te krijgen, hoe duurzamer de kip?' vraagt Bionext zich af.

Samenhang

De biologische landbouw kijkt liever naar alle aspecten in samenhang: voedselkwaliteit, diervriendelijkheid, water en bodem, biodiversiteit, gesloten kringlopen, behoud van genetische variëteit, landschapsbehoud en sociale factoren.

In het rapport blijft www.bionext.nl/content/gekakel-abn-amro-over-duurzame-pluimveehouderij volgens Bionext het gebruik van chemische middelen, zoals kunstmest, bestrijdingsmiddelen en antibiotica in de intensieve houderijsystemen buiten beschouwing.

'De toepassing en productie van deze middelen is een enorme belasting voor het milieu. Dit zijn factoren waar je niet zomaar aan voorbij kunt gaan, wanneer je uitspraken doet over duurzaamheid in eieren en kippenvlees.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer