Subsidie voor aardwarmteprojecten

Het ministerie van EL&I stelt € 2,8 miljoen subsidie beschikbaar om het scheiden van olie en/of gas en water bij aardwarmteboringen te ontwikkelen en mogelijk te maken.

Dat gebeurt via de regeling Marktintroductie Energie-Innovatie (MEI). Het gaat om een bijdrage van maximaal 40% in de investeringskosten met een maximum van € 1,4 miljoen per project.

Kas als Energiebron

Aardwarmte is een kansrijke mogelijkheid voor duurzame energie. In het programma Kas als Energiebron speelt aardwarmte een belangrijke rol. Bij enkele boringen naar aardwarmte is echter olie en/of gas mee naar boven gekomen. Deze onvoorziene bijvangst leidt bij deze projecten tot hoge kosten om deze koolwaterstoffen van het warme water te scheiden.

Tot de benodigde installaties zijn aangeschaft, geïnstalleerd en geïnspecteerd, kunnen de betrokken tuindersbedrijven geen aardwarmte winnen. Met behulp van de subsidie kunnen zij de benodigde investeringen doen.

Onderzoek

Het ministerie van EL&I en het Productschap Tuinbouw hebben eerder vanuit het programma Kas als Energiebron onderzoek naar de ontwikkeling van deze oplossing gefinancierd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  9° / -3°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  50 %
 • Vrijdag
  9° / 3°
  20 %
Meer weer