Melkveehouders hebben baat bij BEX

Het gemiddelde stikstofvoordeel van Koeien & Kansen-bedrijven bedroeg in 2010 bijna 12% en het fosfaatvoordeel ruim 17%. Slechts 2 van de 16 deelnemers hebben (nog) geen baat bij gebruik van bedrijfsspecifieke excretie (BEX).

Forfaitair gerekend moeten 14 Koeien & Kansen-bedrijven mest afvoeren. Wordt met BEX de werkelijke excretie bepaalt, dan hoefden in 2010 nog maar 10 bedrijven dat. Gemiddeld scheelt dit zo’n 375 kuub mestafzet per bedrijf.

Dat is ruim 38% van de totale mestafzet. Met bijvoorbeeld € 10 afvoerkosten per kuub mest scheelt gebruik van BEX al snel duizenden euro’s aan kosten, rekent Koeien & Kansen voor.

Intensieve bedrijven

Sommige deelnemers realiseerden een stikstofvoordeel van 20% of meer. Ook zijn er bedrijven die een fosfaatvoordeel halen van boven de 30%. Vaak realiseren de intensieve bedrijven de grootste voordelen. Deze is groep is het gewend ruwvoertekort met onder meer snijmaïs aan te vullen.

De 2 bedrijven zonder BEX-voordeel kunnen met de forfaitaire normen de mest op hun eigen bedrijf plaatsen. Omdat ze geen mest aanvoeren, doen ze geen extra moeite om een voordeel te halen met BEX. Dat betekent dat ze nog steeds vorderingen kunnen maken in de stikstofvoeding, stelt Koeien & Kansen.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer