Meer regen door Flevolandse berg

Als er in Flevoland een grote berg komt, kan dat leiden tot veel meer neerslag in de verre omgeving van deze berg. Dat zeggen onderzoekers van Alterra.

Alterra deed een verkennende studie naar het effect van een 1500 meter hoge berg op het weer in Nederland. De onderzoekers concluderen dat het klimaat rond die berg wel eens kan gaan lijken op dat van het Noorse Bergen dat 2 tot 3 maal zoveel neerslag op jaarbasis kent als Nederland.

Oud-wielrenner Thijs Zonneveld lanceerde afgelopen zomer het idee voor een www.diebergkomter.nlNederlandse berg als trainingsobject voor wielrenners en wintersporters. Volgens Alterra-onderzoekers heeft zo'n groot obstakel veel invloed op wind, wolkenvorming en neerslag.

Haalbaarheid

De stichting die de haalbaarheid van de berg onderzoekt, startte afgelopen week de verkoop van certificaten van € 50 per stuk. Er is ongeveer anderhalf miljoen euro nodig om eind 2012 een uitgewerkt concept te hebben. Eind vorige week waren 350 certificaten (ongeveer 2%) verkocht.

Een groep van ongeveer 80 professionals werkt aan het project voor een Nederlandse berg. De afgelopen weken is vastgelegd dat duurzaamheid, innovatie en sport de belangrijkste pijlers onder het project zijn.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer