Verburg: veel voedsel verspild

Consumenten in de rijke landen gooien jaarlijks 222 miljoen ton voedsel weg, even veel als de Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara produceren. Dat stelt de Wereldvoedselorganisatie FAO in een recent rapport.

De voedselverspilling is zorgwekkend, omdat de wereldbevolking blijft groeien en de middelen om aan de groeiende vraag naar voedsel te voldoen schaars zijn. Het roer moet om, vindt de Nederlandse ambassadeur bij de FAO in Rome, oud-landbouwminister Gerda Verburg.

Congres

Het terugdringen van voedselverspilling is volgens haar effectiever dan het verder opvoeren van de voedselproductie om de schaarste aan te pakken. Verburg opent vandaag een congres in Den Bosch, dat in het teken staat van voedselverspilling en zij pleit dan in haar toespraak voor een 'omslag', die ertoe moet leiden dat mensen niet meer gedachteloos voedsel weggooien. Ook de industrie en de handel kunnen bijdragen aan het aanpakken van dit probleem.

Halvering

De Europese Unie heeft zichzelf als doel gesteld dat het weggooien van eetbaar voedsel in het jaar 2020 gehalveerd moet zijn. Dat project staat onder leiding van de landbouwuniversiteit Wageningen UR, die ervoor pleit het probleem van de verspilling in de hele keten, van de grond tot de mond, aan te pakken.

Wageningen UR kwam eerder met een rapport waarin staat dat Nederlandse burgers, boeren, restaurants en supermarkten samen 30 tot 40% van het voedsel weggooien. De Nederlandse consumenten mikken voor € 1,6 miljard per jaar aan voedsel in de vuilnisbak, zo'n € 100 per persoon. In totaal bedraagt het verlies zo'n € 3,6 miljard per jaar.

Lagere prijzen

Het probleem wordt onder meer veroorzaakt doordat consumenten en supermarkten meer bederfelijke waar inslaan dan ze weg kunnen werken. Als dat minder wordt, neemt de vraag naar voedsel af en zullen de prijzen lager worden. Daarvan profiteren vooral de mensen in de arme landen.

ANP

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer