Achterhoekse boer moet het zelf doen

Boeren in de Achterhoek en Liemers moeten moeten meer initiatief tonen bij de ontwikkeling van hun bedrijf. Dat bleek tijdens een bijeenkomst van LN Agro-advies.

'De sector moet zelf ook verantwoordelijkheid nemen en stappen zetten', beet Gelders Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk het spits af in Kalkar.

Otto Willemsen van Duurzaam4Life ziet het al helemaal voor zich: productie van melk, vlees en energie op het boerenbedrijf. 'Koppel vraag en aanbod. Als het waait, moet je de opgewekte energie gaan verbruiken.' Willemsen ziet de investeringen als een impuls voor het scheppen van 1000 banen in de regio.

Voorzitter Ben Lichtenberg van LTO Noord Gelderland concludeerde dat de plattelandsgemeenten in de Achterhoek de belangrijke agrarische trends missen. Daarnaast zullen de hervormingen rond het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid ingrijpende gevolgen hebben voor het gebied.

Marktkansen

Lichtenberg deed de volgende aanbevelingen: maak vaart met de herinrichting van agrarische bedrijventerreinen, schrap 'lege' planologische claims, bijvoorbeeld natuur, zoek gebiedscoalities met potentie en leg de nadruk bij initiatieven met marktkansen. 'Baat het niet, dan gaat het niet.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer