Boerderijen De Horsten geen monumenten

Gemeente Wassenaar blijft bij haar besluit om 3 boerderijen op koninklijk landgoed De Horsten niet aan te wijzen als monumenten. Dat liet de gemeente vandaag weten.

De koninklijke familie wil 2 naoorlogse boerderijen laten slopen om de financiële exploitatie van het landgoed rond te krijgen. Het Cuypersgenootschap, dat zich inzet voor behoud van bouwkundig erfgoed, had echter bezwaar gemaakt. Volgens het genootschap hebben de boerderijen een bijzondere cultuurhistorische waarde.

Vervallen

De gemeente concludeert dat 2 boerderijen op het landgoed ernstig vervallen zijn. 'De woongedeelten zijn geheel uitgeleefd. Er is sprake van dreigend gevaar van instorting en vandalisme.' Ook is 'niets gebleken' van mogelijkheden van een succesvolle herbestemming.

Het Wassenaarse stadsbestuur zegt te begrijpen dat koningin Beatrix als eigenaar van het landgoed nieuwe geldstromen wil aanboren. 'Men kan niet negeren dat de instandhouding van landgoed De Horsten, dat voor publiek is opengesteld, investeringen en onderhoud vergt. Daarvoor dienen economische pijlers te worden behouden of gecreëerd.'

Sloop voorkomen

Het Cuypersgenootschap kan nu de gang naar de rechtbank maken om sloop te voorkomen. De organisatie gaat zich hier nog over beraden.

ANP

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer