LTO: 'Schappen belangrijk voor innovatie'

De product- en bedrijfschappen spelen een belangrijke rol bij het bereiken van de innovatiedoelstellingen van het kabinet. De activiteiten van de schappen moeten daarom niet te ver worden teruggebracht.

Dat schrijven VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland deze week in een brief aan minister Henk Kamp van Sociale Zaken. De 3 organisaties denken dat bijvoorbeeld de financiering via de schappen kan worden geregeld, 'mits de sector zelf aan het roer staat bij de keuzes die worden gemaakt.'

De ondernemingsorganisaties waarschuwen dat 'een absolute reductie tot enkel de genoemde publieke taken (medebewind en voedselveiligheid) de belangrijke rol miskent die schappen kunnen spelen op het terrein van innovatie en duurzaamheid'. Dit zijn geen publieke taken, maar deze onderwerpen zijn prioriteiten van het overheidsbeleid.

Kabinet

Dit blijkt ook uit de kabinetvoornemens voor het topsectorenbeleid en de recent afgesloten 'Groene Groei Deal', stellen de ondernemingsorganisaties. 'De schappen van de toekomst zouden op deze terreinen activiteiten moeten kunnen verrichten, zonder allerlei regelgevende belemmeringen voor- of achteraf.'

De 3 vinden het terecht dat het stelsel wordt gemoderniseerd. Die aanpassing, die het kabinet onlangs aankondigde, houdt in dat het stelsel van schappen in zijn huidige vorm verdwijnt en dat het aantal schappen en het takenpakket verkleind wordt. Product- en bedrijfschappen voeren in de toekomst alleen nog taken uit met voldoende publiek belang.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer