GD: effect klauwbaden valt tegen

Klauwbaden bij varkens hebben geen effect op klauwaandoeningen. Dit kan komen omdat deze niet werden veroorzaakt door ontstekingen, maar door beschadigingen. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

Het gebruik van een klauwbad kan wellicht wel aanslaan op bedrijven waar klauwproblemen in hoofdzaak worden veroorzaakt door ontstekingen.

De varkenshouder bij wie de proef in de stal werd uitgevoerd, nam geen nadelige effecten waar bij het gebruik van het klauwbad. De zeugen liepen er vlot doorheen. De boer constateerde niet dat de zeugen uit het bad dronken of er erin gingen liggen. Het toepassen van klauwbaden bij zeugen is praktisch gezien dus mogelijk.

Terugkomen

Tijdens het onderzoek zijn diverse zeugen uit de proef genomen wegens terugkomen of verwerpen als gevolg van de virusziekte PRRS die tot vruchtbaarheidsstoornissen leidt. Uiteindelijk bleven voor het www.gddeventer.com/nl/25222685-%5BLink_page%5D.html?opage_id=1166567&location=5254943751686146,10747528,trueonderzoek 16 proef- en 19 controlezeugen over, geeft de GD aan.

De meeste klauwafwijkingen bevonden zich in het balgebied en de minste in beschadigingen boven de klauw. Tijdens het beoordelen van de klauwen werden geen ontstekingen geconstateerd, wel duidelijke beschadigingen.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer